Blogger Layouts

COLOUR OF LIFE

JIWA RAGAKU....

Daisypath Anniversary tickers

BUCUK MAMA!!!!!

Lilypie Second Birthday tickers

Followers

Tuesday, December 13, 2011

RoMantiKnya RumaH TanGGa Rasulullah....

Aku nak share satu artikel dalam majalah yang aku baca ni....manala tahu ada sesiapa yang belum baca atau belum tahu blh la tambah ilmu pengetahuan dan dijadikan amalan... Ianya mengenai Rasulullah yanga amat kita sayangi...mengenai rumah tangga Nabi S.A.W yang sangat romantis yang belum tentu kita mampu melakukannya..BELAIAN KASIH


Romantiknya Nabi SAW tergambar dalam satu riwayat Ahmad berkata, "Rasulullah tidaklah setiap hari melainkan Baginda  selalu mengunjungi isteri-isterinya seorang demi seorang. Rasulullah menghampiri dan membelai mereka secara bergantian." Ada kalanya romantisnya Nabi SAW sehingga Baginda sengaja bermanja dengan menyandarkan kepalanya ke pangkuan isterinya seperti mana yang dilaporkan Aishah r.a dalam sahih Bukhari bahawa, "Nabi SAW membaca al-Quran (mengulang hafalan) dan kepalanya berada di pangkuanku sedangkan aku dalam keadaan haid."
AMALAN MANDI BERSAMA

Rasulullah pernah bermandi dengan isterinya. Dalam sahih Bukhari diriwayatkan bahawa Aisyah berkata bahawa,"Aku sering mandi bersama Nabi Muhammad dari satu bekas air yang disebut al-faraq." Bolehkah kita melakukan hal yang sama seperti yang dilakukan oleh Nabi SAW....betapa hebatnya peribadi Baginda.
MENGHANTAR ISTERI


Baginda pernah menghantar isterinya  ketika hendak keluar rumah seperti yang dilakukan oleh Nabi SAW kepada isterinya Shafiyyah Binti Huyay sehinggakan Baginda berkata,"Jangan terburu-buru hingga aku mengiringimu (menemani sampai ke pintu)."
MEMBANTU MENAIKI KENDERAAN

Nabi SAW juga turut membantu isterinya menaiki kenderaan. Sahih Bukhari dan Muslim menceritakan bahawa,"Nabi Muhammad SAW duduk di sisi unta Baginda. Kemudian Baginda menekukkan lututnya, lalu isteri Baginda Shafiyyah meletakkan kakinya di atas lutut Baginda hingga naik ke atas unta." Dalam riwayat Bukhari yang menyatakan Anas bin Malik menceritakan bahawa ketika pulang dari Perang Khaibar salah seorang isteri Rasulullah membonceng di belakangnya. Wah....kan best kalau para suami di luar sana boleh mencontohi Rasulullah...bahagia ja...
BERSIAR BERSAMA

Diceritakan dalam Sahih Bukhari dan Muslim menceritakan bahawa "Rasulullah apabila datang waktu malam, Baginda berjalan bersama Aisyah dan berbincang-bincang dengannya." Malah apabila baginda ingin keluar Baginda akan mengundi siapa yang akan menemaninya untuk makan bersama di luar. Sehinggakan suatu ketika Nabi pernah menolak pelawaan jirannya yang berbangsa Parsi untuk makan malam di rumah mereka sekiranya Aisyah r.a tidak diundang bersama.


MENYUAP MAKANAN KE MULUT ISTERI

Sahih Bukhari dan Muslim, sabda Nabi:"Sesungguhnya apa pun yang kamu nafkahkan, maka hal itu adalah sedekah hingga suapan yang kamu suapkan ke mulut isteri mu." Suami di luar sana ringan-ringankan la tangan anda untuk menyuap makanan ke mulut isterimu..x jatuh maruah kamu wahai suami..malahan dipandang mulia dan disenangi oleh isteri.

MINUM BERGANTIAN PADA TEMPAT YANG SAMA

Dari Aisyah r.a, dia berkata:"Saya biasa minum dari cawan yang sama walaupun ketika haid. Nabi mengambil cawan tersebut & meletakkan mulutnya di tempat saya meletakkan mulut, lalu Baginda minum, kemudian saya mengambil cawan tersebut dan lalu menghirup isinya, kemudian Baginda mengambilnya dari saya, lalu Baginda meletakkan mulutnya pd tempat saya letakkan mulut saya, lalu Baginda pun menghirupnya." ( Hadis Riwayat Abdurrazaq dan Said bin Manshur ).
PANGGILAN MANJA

Rasulullah SAW pernah memanggil Aisyah dengan panggilan manja iaitu "Ya Humaira" yang bermaksud "Wahai si putih kemerah-merahan atau mawar merah." Ada kalanya Rasulullah SAW memanggil dengan singkatan manja, "Ya Aisy" yang bermaksud kehidupan ketika mana Baginda menyampaikan salam malaikat Jibrail kepada Aisyah r.a.
MENYEJUKKAN KEMARAHAN ISTERI DENGAN MESRA

Nabi s.a.w biasa memicit hidung Aisyah jika dia marah & Baginda berkata, "Wahai Uwaisy, bacalah doa: 'Wahai Tuhanku, Tuhan Muhammad, ampunilah dosa-dosaku, hilangkanlah kekerasan hatiku & lindungilah diriku dari fitnah yg menyesatkan." ( Hadis Riwayat Ibnu Sunni ).
Semoga kita boleh menjadikan dan mencorakkan rumah tanggan yang kita bina seromantis Rasulullah SAW dan kekal hingga ke akhir hayat....amin...


2 comments:

  1. x terlawan kita dgn keperibadian tinggi Rasulullah

    ReplyDelete
  2. betul tu...klau la blh ikut...bahagia dunia akhirat..

    ReplyDelete

JOM KOMEN APA YANG BOLEH!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...