Wah kali ni entri pasai masak plak byk hehehee...aku try dh lama dh tapi harini baru rajin nk update...actually malu sebenaqnya rasa cam x jadi ja hehehehe...tapi xpala nama pun try kan
resepi ni pun aku amik kat tenet nk hrp ciptaan sendri agak mustahil la kot aku bkn chef hehehehe...so kojenya guna resepi org je la... ihik!!! ihik!!! ihik!!! malu arrrgghh!!!! xpala tuan empunya resepi mintak share na....jom layan resepinya..
Bahan-bahannya
250gm mentega
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang
Cara:
1. Panaskan oven 180C.
2. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan tepung.
3. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder (di ayak)
4. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. tuan empunya resepi asal menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
5. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
6. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang dan gebu.
7. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
8. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
9. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
10. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup.
p/s: Selamat mencuba....
250gm mentega
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang
Cara:
1. Panaskan oven 180C.
2. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan tepung.
3. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder (di ayak)
4. Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. tuan empunya resepi asal menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
5. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
6. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang dan gebu.
7. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
8. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
9. Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
10. Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup.
0 comments:
Post a Comment
JOM KOMEN APA YANG BOLEH!!!